Quantcast
Channel: בלוגים המומלצים
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8164

על במותיך חלל - מי בפנים ומי לא באירוויזיון 2014

$
0
0

כשהאירוויזיון התחיל אי אז ב-1956 השתתפו בו בסה"כ 7 מדינות. השעון תיקתק לו אט אט, ובמהלך השנים עוד ועוד מדינות הצטרפו מכל קצוות היבשת. למעשה, כ"כ הרבה מדינות רוצות לקחת חלק בתחרות שהיו צריכים ליישם שיטות ניפוי סטטיסטי או סיבובים מקדימים (כמו היום עם שיטת חצי הגמר). שיא המדינות ההמשתתפות עומד על 43 מדינות (יותר מפי 6 מהתחרות הראשונה ב-1956) והוא הושג ב-2008 וב-2011. 

אז אחרי שיעור היסטוריה קצר נחזור למה יקרה במאי הקרוב בקופנהאגן. אירוויזיון 2014 יהיה האירוויזיון המצומצם ביותר במדינות מאז 2006, וישתתפו בו 37 מדינות בלבד, אותו מספר כמו ב-2006. הסיבות לכך שונות ומגוונות אך נדמה שהמשבר הכלכלי נותן את אותותיו והמדינות המשתתפות מעדיפות לחסוך תקציבים (גם אם אצל חלקן מדובר רק בתירוץ כדי לחפות על אכזבה מהישגים). אמנם רשימת המחסיריםמפתיעה באורכה, אך 2 מדינות חוזרות השנה לתחרות בקול תרועה רמה, אחרי הפסקה של שנה או שנתיים.

קרואטיה:

קרואטיה השתתפה בקביעות בתחרות במשך 21 תחרויות מאז 1993, והישג השיא שלה היה מקום רביעי ב-1996 ו-1999. 2013 סימנה שנה רביעית רצופה שהמדינה האדריאטית לא עולה לגמר האירוויזיון, וזאת אחרי נסיונות לשלוח בלדה בומבסטית ומרגשת, מופע קסמים והחלפת תלבושות ואת הזמרת הכי גדולה של המדינה. בניסיון האחרון שלה הקרואטים שלחו הרכב של זמרי קלאפה, סגנון השירה העממי הלאומי של המדינה ומוכר כסגנון תרבותי לשימור ע"י אונסק"ו. אבירי הקלאפה עלו לבמה עם שיר מרגש, שכאמור לא צלח את משוכת חצי הגמר. קרואטיה החליטה לפרוש מאירוויזיון 2014 מסיבות כלכליות, אבל סביר להניח גם שהמוטיבציה לשלוח משהו לא הייתה בשמיים אחרי 4 שנים במדבר של חצי הגמר,.

לפחות נותרנו עם אחת הפנינות הלא מוערכות של 2013 ועם תפילה חרישית שתחזור.

קפריסין:

קפריסין משתתפת באירוויזיון מאז 1981, והגיעה להישג השיא שלה 3 פעמים: מקום חמישי ב-1982, 1997 ו-2004. האי השכן תמיד היה האחות הקטנה של יוון, ואחרי שמדינת האוזו והבוזוקי כמעט פשטה רגל, אף אחד לא הופתע שגם קפריסין נכנסה עמוק לבוץ. מסיבות כלכליות קפריסין לקחה הפסקה מהאירוויזיון והותירה את קהילת האירוויזיון בתדהמה. יוון נאחזה בעור שינייה על מנת להישאר בתחרות אחרי שבעקבות המשבר הכלכלי רשות השידור היוונית פורקה, ולראשונה מזה שנים האחות הקטנה לא תהיה שם לתת את ה"דוז פואה" הקבוע ליוון.

ב-2013 הקפריסאים שלחו בלדה נוגה בשם "אם תזכור אותי". רבים מחובבי התחרות יזכרו גם יזכרו.

בולגריה:

בולגריה הצטרפת לשורות התחרות ב-2005 ומתגאה בהישג השיא שלה (מקום 5 ב-2007), אבל למעשה מדובר באחת המדינות הכושלות בתחרות, והישג השיא שלהם הוא למעשה הפעם היחידה שהם עברו את חצי הגמר. בכל שאר שמונה הניסיונות שלהם, הבולגרים כשלו לעלות. כמו קרואטיה, גם הבולגרים פרשו מסיבות כלכליות, אך יש לנחש שהישגיה הלא מזהירים, בלשון המעטה, גרמו לה לפרוש.

ב-2013 הבולגריה הלכו על הטקטיקה המוכרת הטוענת "לא הצלחנו? בטח הדבר היחיד שעבד לנו אז, יעבוד שוב". הם שלחו את הצמד שהביא להם את אותו מקום 5 לפני 7 שנים שהם כה מתגאים בו, רק שהפעם, בניגוד לאז, הבולגרים נחלו אכזבה. שוב. ואנחנו (וגם הם) נותרנו עם זיכרונות מתוקים מהשתתפויות קודמות. 

סרביה:

סרביה היא מהמדינות הכי מצליחות בתחרות מאז שהחלה להשתתף ב-2004 כחלק מסרביה-מונטנגרו, ומלבד פעמיים, כל פעם שסרביה השתתפה היא ראתה גמר. למעשה המדינה כל כך מצליחה בתחרות שבפעם הראשונה שהיא השתתפה כמדינה עצמאית ב-2007 (אחרי הפרידה ממונטנגרו), סרביה ניצחה באירוויזיון כולו עם בלדה קורעת לב בסרבית (השיר היחיד מאז "דיווה" שזכה והוא לא באנגלית). יש שיאמרו שהיא כה מצליחה כי בין השאר, סרביה מובילה את מה שמכונה "הגוש הבלקני" - קבוצת המדינות שהרכיבו את יוגוסלביה עד תחילת שנות ה-90, וידועה בהחלפת הנקודות ההדדית בין המדינות. 2013 הייתה נקודת שבר עבור הגוש כשאף לא אחת ממדינות הבלקן הצליחה להתברג לגמר האירוויזיון, וסרביה בתוכן.

ההשערה היא כי נקודת השבר הזו כנראה הייתה יותר מדי עבור כמה מראשי הטלויזיה הסרבית, והם החליטו גם לקחת הפסקה ולא לשלוח נציג לקופנהאגן (כמובן בטוענה של חיסכון תקציבי). בין אם שלחו בלדות בלקניות או ברביות, סרביה תמיד נשארת בלב מוקירי התחרות, ומקווים כי תחזור במהרה.

בוסניה-הרצגובינה:

בוסניה-הרצ' הייתה אמורה להשתתף בקופנהאגן ולשלוח נציג אחרי הפסקה של שנה מטעמים כלכליים. למעשה באיזשהו שלב היא אישרה השתתפות ולמעריצי התחרות חזר האודם ללחיים. המדינה הזו, שהישג השיא שלה הוא מקום 3 ב-2006, היא כנראה המדינה הכי מגוונת סגנונית בשנות השתתפותה, וזה כנראה גרם להתרגשות כאשר נודע שהיא חוזרת. אך כגודל הציפייה, גודל האכזבה. הבוסנים הסירו את שמם מהרשימה הסופית בדקה ה-99, ואנו נותרנו להמשיך להתרפק על העבר.

הספקולציות מדברות על ניסיון לקנוניה טורקית ליצור קבוצת מדינות מוסלמיות שתחרים את האירוויזיון וזה הניע את הבוסנים מלחזור לתחרות השנה. בין אם זה נכון ובין אם לא, נקווה כי בוסניה-הרצ' תשוב לחיק התחרות במהרה. השתתפותה האחרונה של המדינה הייתה ב-2012 ותמיד תזכיר לנו כמה המדינה הזו תחסר. 

טורקיה:

טורקיה הייתה הלוזרית הגדולה של האירוויזיון מתחילת השתתפותה בתחרות ב-1975, אך הכל השתנה ב-2003! טורקיה עשתה את הלא ייאמן וניצחה בתחרות (בהפרש של 3 נקודות מט.א.ט.ו - צמד הבנות הרוסיות שאז היו בשיא הצלחתן בכל העולם)! השיר שניצח עבורה היה ללהיט בכל אירופה. הניצחון הטורקי העיר את התחרות מתרדמת והיה לנקודת מפנה באירוויזיון עם התהוות "האירוויזיון החדש" - זה ששוב מחדיר להיטים לתודעה וזה שמושך קהל צעיר. מאז הניצחון, טורקיה הפכה להיות מהמדינות המובילות בתחרות, עם עוד 6 תוצאות טופ 10 מתוך 9 נסיונות. הנציגות האחרונה שלהם הייתה ב-2012, כששלחו את הזמר (היהודי, אגב) ג'אן בונומו עם השיר "תאהבי אותי חזרה".

טורקיה פרשה בקול תרועה רמה מהאירוויזיון האחרון ובנוסף סירבו לשדר אותו עקב הנשיקה הלסבית של הנציגה מפינלנד עם אחת מהרקדניות שלה. ישנם שתי השערות לסיבה האמיתית לפרישה. האחת מדברת על הזעזוע העמוק של ר"מ טורקיה, רג'יפ טאאפ ארדואן מהופעתה המופקרת לטענתו של האדיסה, נציגת טורקיה ב-2009. השנייה מדברת על תחושת אי הצדק מהשריון האוטומטי בגמר של 5 המדינות המממנות את החלק הארי של התחרות (ספרד, צרפת, בריטניה, גרמניה ואיטליה), והסירוב לדרישתה של טורקיה להיכלל בקבוצת המשוריינות.

בינתיים מאז שפרשה, טורקיה הקימה אירוויזיון אלטרנטיבי לכל המדינות שיש בהן קהילות בעלות מקורות טורקיים - הטורקויזיון. הטורקויזיון הראשון נערך בדצמבר האחרון בטורקיה ונטלו בו חלק 24 איזורים ומדינות מרחבי אירופה ואסיה המקושרים תרבותית לטורקיה. אזרבייג'אן ניצחה בטורקויזיון הראשון, שנה לאחר שאירחה את האירוויזיון, שעל בסיסו מתבססת התחרות המתחרה.

הדעות חלוקות לגבי חזרתה של טורקיה לתחרות האירופית, אבל מקווים שמתישהו המדינה תאהב את האירוויזיון חזרה ותחזור, אפילו במקביל לתחרות שהקימה.

6

סלובקיה:

סלובקיה השתתפה באירוויזיון 4 פעמים בין השנים 2009-2012 ומעולם לא עלתה לגמר. למעשה הייתה לה כוונה לפרוש עוד ב-2012, אבל מקס ג'ייסון מיי מימן את ההשתתפות מכיסו וזכה לברכת הטלויזיה הסלובקית. כמה חבל שהוא היה המשתתף הכי כושל שלהם - מקום אחרון בחצי הגמר ב-2012.

צ'כיה:

צ'כיה, שכנתה של סלובקיה, ניסתה את מזלה בתחרות 3 פעמים בין השנים 2007-2009, וכמו שכנתה, גם היא מעולם לא ראתה את הדגל הלאומי בגמר האירוויזיון. בין אם שלחו מטאל (הכל יחסית לאירוויזיון), פופ זייפני אך מקפיץ (בליווי התאומות שייצגו את סלובקיה 3 שנים אח"כ) או שיר ראפ על גיבור-על צועני, צ'כיה תמיד תקבל את הברכה אם תחליט לחזור.

 

אנדורה:

המדינה הזעירה הממוקמת על הרי הפירנאים בין צרפת לספרד, שלחה לאירוויזיון 6 נציגויות בין השנים 2004-2009, והייתה מהמדינות הראשונות שהצטרפו לתחרות עם תחילת עידן חצי הגמר. גם הם מעולם לא צלחו את משוכת חצי-הגמר. לפחות הם עקביים וכל שנה הם הראשונים להודיע שמסיבות כלכליות אין להם כוונה לחזור, אז להיות במתח בכל הנוגע עליהם כנראה אין סיבה.

 

 

 אבל!!!!!!!!!!!

2 מדינות חוזרות השנה לאירוויזיון - פולין ופורטוגל!

פורטוגל:

פורטוגל החלה את דרכה באירוויזיון ב-1964, 8 שנים בלבד אחרי הולדת התחרות, ומעולם (!!) לא זכתה. היא מחזיקה בותק הגדול ביותר ללא ניצחון מבין כל המדינות המשתתפות אי פעם. הישג השיא שלה הוא מקום 6 ב-1996, והם לקחו הפסקה של שנה מהתחרות. 2012 הייתה השתתפותם האחרונה, וב-2014 פורטוגל חוזרת! (אחרי הכל, מה זה עוד אירוויזיון בלי עוד כישלון פורטוגלי :-P)

פולין:

פולין הצטרפה לתחרות ב-1994, וכבר בהופעת הבכורה שלה השיגה את המקום ה-2 (הישג השיא של המדינה עד היום). מאז, היא כמעט תמיד רואה את התחרות דווקא מהצד הכושל של הטבלה. למעשה הנציגות האחרונה שלהם ב-2011 הייתה גם הכושלת מכולן, מקום אחרון בחצי הגמר. הטלויזיה הפולנית לקחה הפסקה מהאירוויזיון ב-2012, על מנת לרכז את תשומת הלב הטכנית והכלכלית לאירוח אליפות אירופה בכדורגל, אירוח משותף של פולין ואוקראינה. הפולנים לקחו עוד שנה לנוח ולחדש אנרגיות ומזומנים, והם חוזרים לתחרות השנה!! אולי נמאס להם לשבת לבד בחושך...

 

אם הגעתם עד לכאן, אז אתם מבינים שהשנה, כשמספר המדינות מצומצם כ"כ, לישראל יש את הסיכויים הכי טובים לעלות מזה שנים... שוב, הכל על הנייר בלבד והכל תלוי בשיר!!

אוהב,

~דניאל

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8164