יש מקומות שאם נוסעים אליהם - בעיקר אם הם בחו"ל - לא מוותרים על ביקור. לדוגמא על ביקור במיגדל אייפל אם הגעת לפריז, או כיכר השעון בלב פראג, או אפילו ערב בתאטרון השחור בפראג. ועוד המון המון מקומות של היילייט באזורים אחרים.
בצפון יוון, אני מניחה שאף אחד לא יוותר על ביקור במנזרים התלויים של מטאורה. הם בהחלט מדהימים. הן ביופים והן בפליאה ובהשתאות שהם מעוררים. הם ראויים להיות בין פלאי עולם, אם כי אינם בין הנבחרים.
מעבר למקומות הידועים, חייבים להקדיש בכל מקום כזה זמן גם לביקורים נוספים. אף שברשומה על הטיול בצפון יוון נגעתי בביקור באתר הקבר של פיליפוס ה- 2 אני חושבת שראוי להקדיש קצת יותר לאתר המרתק הזה.
בשנת 1977 התגלה האתר המדהים הזה קרוב לעיר ורגינה. ורגינה נמצאת דרום מערבית לסלוניקי - במרחק של כ- 80 ק"מ.
מנוליס אנדרוניקוס, הוא האיש שעמד בראש החפירה הארכיאולוגית והגילוי הנפלא של הקברים.
החפירות באזור החלו הרבה שנים קודם ואף הניבו ממצאים על קיומה של העיר המלכותית שהוותה עיר הבירה של ממלכת מקדוניה הקדומה.
מנוליס אנדרוניקוס, פרופ' לארכיאולוגיה, התעקש להמשיך ולחפור באזור מתוך שיכנוע שהמקום אשר כונה "התל הגדול" הוא מקום קבורתם של מלכי מוקדון. הרבה ארכיאולוגים יוונים לעגו לעקשותו וניסו להרפות את ידיו אך הוא לא הרפה. וכך לאחר חפירה של כ- 6 שבועות הוא מגלה קברים שמורים וסגורים שאף אחד לא הגיע ולא פלש לתוכם לפניו. יש לציין שכשמדובר בקברי מלכים. באותה תקופה מדובר על חדרי ענק - (החדר של פיליפוס ה- 2 אורכו 9.5 מטר ורוחבו 5.5 מטר ) שאליהם הכניסו את כל רכושו האישי של המלך. כולל את עבדו, סוסו ו...אישתו! העובדה שכל האחרים לא מתו יחד עם המלך לא הפריעה כלל וכלל. הם הומתו אחר כבוד לצורך הקבורה המשותפת.... על פי ההשערה, זהו כאמור קברו של פיליפוס ה- 2 - אביו של אלכסנדר הגדול וכנראה קבור בקבר נוסף גם נכדו, בנו של אלכסנדר. הממצאים שנמצאו בכל אולם קבורה הם רבים ומפוארים. בתוך סרקופג קופסת זהב מגולפת (24 קרט זהב, במשקל 11 קילו) עם סמל הכוכב המקדוני מוטבע על המכסה ובתוכה עצמותיו של המלך פיליפוס השני יחד עם כתר של עלים עדינים עשוי כמלאכת מחשבת מזהב גם הם.
נמצאו גם שיריונו של המלך, כליו, מטתו המגולפת ומעוטרת זהב, חפצי האומנות שהיו ברשותו, כלי המלחמה והאוכל, כמובן כתרו ועצמותיו וכן של אישתו האומללה שהומתה .... וגם הכתר שלה....
חוויה מרתקת להסתובב ולקבל הסבר על ידי המדריכים היוונים של המוזאון (דוברי אנגלית). האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1996 .
המוזאון נבנה בשנת 1993 כבניין תת קרקעי השומר על הקברים ומנסה לשמר ככל האפשר את המקום כפי שהיה במהלך אלפי שנים. אתה יורד אל בטן האדמה, אל תוך ה"תל הגדול" וזוכה לעבור בעייף שנים לאחור.
לצערי הרב אין להכניס או להשתמש בכל מצלמה ולכן לא צילמתי אלא נעזרתי כאן בתמונות שפורסמו ברשת.
הכניסה אל המוזיאון.
אי אפשר להתפעל מורגינה והממצאים שלה ולא להתייחס לויריה, העיירה הקרובה. חשוב להזכיר אותה בגלל הנקודה היהודית. גם בויריה כמו בסלוניקי חיו היהודים בשגשוג בשכונה יהודית עם חיי קהילה מרושתים. כל זאת עד להגעתם של הנאצים אל הסביבה. היו כאלה שכמו בכל מקום אחר, הבינו וחשו מה עלול לקרות להם. אלו נסו והתחבאו ביערות ויש לא מעט שהצטרפו אל הפרטיזנים. גורלם של הנשארים - לא שפר.

