היי חברים,
לאחר שאתמול קבלנו דם חדש וטרי של שירי אירוויזיון (פינלנד ושוויץ, לא מהמדינות המובילות והמרגשות, והשנה גם לא ממש נתנו לנו סיבה לחשוב אחרת), ואחרי שנבחרו שני עולים לגמר השבדי (בהחלט אירוע מכונן וחשוב בשנה האירוויזיונית, והשנה הוא סיפק מספר שירים טובים), הגיע הזמן לחזור הביתה לכמה דקות. היום, כמובטח, אעסוק בשירי הקדמים.
על תולדותינו באירוויזיון כנראה אספר בהמשך, אבל באופן כללי: הצטרפנו אל התחרות בשנת 1973, לאחר שבשנת 1972 פספסנו את מועד ההרשמה. בבכורה האירוויזיונית שלנו עם "אי שם" של אילנית, הגענו אל המקום הרביעי (אחרי 2 קלאסיקות אדירות וקליף ריצ'ארד הבריטי). כך, היינו המדינה שהגיעה אל הישג הבכורה הגבוה בתולדות התחרות, עד המקום השני של פולין בשנת 1994 (הישג אדיר, בעיקר לפולין הכושלת). בשנים 1973-1975 ו- 1977 בחרנו את נציגנו בבחירה ישירה. בשנת 1976 נדמה לי שהיה מין "קדם" סגור, בו בחרה ועדה את השיר עימו נשלחה להקת שוקולד מנטה מסטיק. בשנים 1978-1979, בהן גם ניצחנו באירוויזיון עצמו, השיר נבחר דרך פסטיבל הזמר שהתקיים בלי קשר באותן שנים (גם בשנת 1980 השיר נבחר באותו אופן, אך בסופו של דבר לא נשלח, בגלל פרישתנו מהתחרות עקב קיום התחרות ביום הזכרון).
למעשה, הקדם הראשון התקיים לאחר שהספקנו לצבור ותק ואהדה בתחרות - ולאחר שני נצחונות (מתוך שלושה). הקדם הראשון נראה על מסכינו בשנת 1981, לפני 33 שנים. מאז, הספקנו לראות מספר פורמטים לבחירת השיר: קדם פתוח, שהוא מרובה משתתפים והנפוץ ביותר (למשל, 1992, הזכור כקדם הטוב ביותר שערכנו, או הקדם של שנה שעברה, שהיה מרובה משתתפים ומרובה שלבים); קדם פרטי, בו האמן הנבחר שר מספר שירים ומהם נבחר השיר עימו ייצג אותנו (למשל, הקדם של ירדנה ב1988, הקדם של סקעת ב2010, הקדם שיהיה השנה, של מיי פיינגולד); ועדה סגורה של רשות השידור, שבוחרת שיר מבין מגוון שירים שמגישים לה (למשל, 2012).
לצערנו, טרם מצאנו את הפורמט המנצח - בו השיר שיבחר בטוח יצליח. מחד, הקדם הפתוח הביא אותנו אל מיקומים יותר גבוהים. מאידך, שלושת הזוכים שלנו לא נבחרו דרכו כלל (אלא אם מחשיבים את פסטיבלי הזמר כקדמים). מה שבטוח - הוא בהחלט הצליח לייצר להיטים שנכנסו עמוק אל פנתיאון המוזיקה הישראלית, גם מאלו שלא ניצחו בקדם עצמו. בניגוד להיום, בעבר השתתפו בו הכוכבים הכי גדולים של תקופה. לכן זכה לפופולריות ושיריו זכו לתהילת עולם. היום, אסקור בפניכם את הלהיטים שהצליחו ומעטים יודעים שדרכם בעצם החלה בתחרות הקדם:
מלבד הזוכה המצוין, שגם הביא הישג מכובד ביותר באירוויזיון, קדם 1981 הניב מספר להיטים:
1. מייק בורשטיין- סביב כל העולם
בשנת 1979 כמעט הובסנו על ידי הספרדים והגימיק הבלתי מנוצח והנצחי: ילדים. אז כנראה שמייק בורשטיין חשב שגם הפעם הגימיק הילדותי הזה יצליח. במחווה שכיום נתפסת כמעט מחשידה ואף פדופילית, שר בורשטיין שיר ילדים מקסים, בעודו מנדנד ילדים מזמרים. אכן קריפי, אבל אם נתעלם מהמראה המחשיד "שמישהו יתקשר למשטרה!" - נגלה שמדובר בשיר מקסים. למרות כל הגימיקים והפשטות הקסומה, הוא הגיע רק אל המקום השישי.
2. סקסטה- סינדרלה
להקת הבנות כבר ניסתה בעברה את מזלה בפסטיבל הזמר עם "נולדתי לשלום", שהפך לקלאסיקה בפני עצמו. הפעם, הן החליטו לעזוב לרגע את מסרי הציונות והשלום, לטובת שיר אהבה קצת יותר בינלאומי. שיר העצמה נשית שכולל שורות כמו "אל תאמיני לו הוא לא יבוא". הכי שיר "לשיר לחברות כשההוא לא מתקשר / מחליט שהוא לא רוצה אותך יותר", וכשהוא מגיע מלהקת סקסטה המהממות והכה הרמוניות - הוא פשוט פופ משובח. לא פלא שהוא דורג במקום השני באותה שנה.
3. יגאל בשן- תן לי
יגאל בשן נחשב לאחד האמנים הפופולרים, המובילים והנחשבים באייטיז. ככזה, הוא השתתף בשלושה קדמים, ושניים מהשירים איתם התחרה זכו לתהילת עולם. השיר הזה הוא אחד השירים המצליחים שלו - אולי בזכות אותה פשטות מקסימה וישראלית ואופטימיות קורנת, שמשתקפת גם בהופעה המינימליסטית. באותו קדם הוא הגיע אל המקום החמישי, אבל למי אכפת ומי בכלל זוכר?
4. יגאל בשן, עוזי חיטמן ויונתן מילר- כמו צועני
לאחר שנכשל בקדם 1982, החליט בשן לקחת הפסקה לקראת הקאמבק המיוחל ב1985. הפעם, הוא עשה זאת עם מחבר השיר, עוזי חיטמן ז"ל, באחד משירי הקדמים המקסימים שיש. אין כמו שירי קאנטרי-ישראלים שגורמים למאזין לרצות לקחת מקל ותרמיל, ופשוט ללכת לטייל עם חיוך על השפתיים ושיר בלב. עם הופעה מקסימה ושיר יפהפה ונוגע בפשטותו (ואין הרבה כאלו בקדם הזה), הצליח בשן להגיע אל המקום השני, בהפרש של 4 נקודות מהמקום הראשון. השלישייה הייתה הבסיס לשלישיית הופה היי הידועה לטובה.
5. ריטה- שביל הבריחה
בשנת 1986, השתתפה בקדם האירוויזיון זמרת צעירה וחדשה העונה לשם המוזר "ריטה". עם קול גדול, הופעה דרמטית, ג'קט ידוע לשמצה וכתף חשופה ושוררת, היא הגיעה רק אל המקום הרביעי באותו קדם. כנראה שהנועזות והחדשנות לא התאימו אל רשות השידור הממלכתית ואל האירוויזיון השמרני דאז. למרות זאת, השיר זכה בכל הקופה, כאשר זכה בתואר "שיר השנה". אל דאגה, ריטה הצעירה שרה על בימת האירוויזיון כמה שנים לאחר מכן, ב1990. היא לא הגיעה אל הישג מזהיר במיוחד (במשך שנים הייתי בטוחה שהיא ייצגה אותנו באירוויזיון 1990 עם השיר הזה). אגב, על אותה במה ב1986 תוכלו למצוא גם את רמי קליינשטיין.
6. בעז שרעבי- הלוואי
באותה שנה הופיע שרעבי עם אחד השירים המוכרים והיפהפיים שלו, ואולי אחד השירים היותר ישראלים שיש לנו. למרות שמדובר באחד השירים המצליחים והמושמעים עד היום, כזה שזכה להמון ביצועים, באותו קדם הוא לא הוערך במיוחד. למעשה, הוא די נכשל. כמה נכשל? קיבל נקודה אחת בלבד. מי היה מאמין ששיר שהיום הוא כל כך אהוב, היה הכי שנוא באותו קדם. ועוד הפסיד לקיפי.
7. להקת שיר- כל שנה
קדם 1991 הוא אחד הקדמים האדירים והמשובחים שהיו לנו. הוא ניפק מספר להיטים מצליחים, ובעיקר זוכה אחד שהפך לקלאסיקה וגם כמעט ניצח באירוויזיון עצמו ("כאן" של הדצים). אל המקום השלישי הגיע השיר המוכר הזה, שמקבל מקום של כבוד בכל טקס תחילת שנה בבתי הספר היסודיים או בכל ראש שנה. ואסור לשכוח את הפרחת היונה בסוף. הכרחי בהחלט.
8. שלומי שבת- מכאן
באותה שנה השתתף אחד הזמרים המובילים כיום - רק בגרסה הרזה והמתולתלת שלו. עם שיר לטיני מקסים ושם שבאופן מבלבל, דומה מדי לשיר הזוכה באותו קדם, הוא הצליח להגיע הישר אל המקום החמישי. כמה שנים לאחר מכן, השיר קיבל גרסה בלדתית עם מילים טיפה שונות, והפך לאחד להיטים המוכרים והמרגשים של שבת. בכל מקרה, מדובר באחד השירים האהובים עליי באותו קדם, ואין מה להשוות בין הגרסה היפהפייה הזו לגרסת הבלדה.
9. ירדנה ארזי
הזמרת היפהפייה כבר זכתה לייצג אותנו בשנת 1976 יחד עם חברותיה משוקולד מנטה מסטיק (זכתה למקום גבוה), ואף הנחתה את אירוויזיון 1979 שהתקיים בארץ. למרות זאת, היא כנראה חשה צורך עז לייצג אותנו שוב - הפעם לבדה, אחרת אין דרך להסביר מדוע ניסתה את מזלה ב4 קדמים בשנות ה80. בשנת 1982 היא ניסתה את מזלה עם מוזיקה נשארת. והמוזיקה נשארה. בארץ. כי היא הגיעה רק אל המקום השני. בשנת 1983 היא הפסידה ממש על חודה של נקודה, ליריבתה הנצחית, עפרה חזה ז"ל. עם כל אהבתי העצומה לבלדה היפהפייה, שלדעתי הייתה גם השיר הכי יפה באותה שנה, שירו שיר אמן - כנראה שהבחירה בחזה הייתה הנכונה, כיוון שהביאה אותנו הישר אל המקום השני באירוויזיון.
בשנת 1984 ירדנה לקחה שנה מנוחה מהקדמים - רק מהסיבה הטכנית שלא התקיים קדם, כי לא השתתפנו באירוויזיון. כמובן שבשנת 1985 היא חזרה ברוח סערה. הפעם, עם עוד נגיע - השיר והשמלות. והיא הגיעה - אל המקום השלישי. אל האירוויזיון - קצת פחות. בקדם 1986 היא החליטה לנוח, ובשנת 1987 היא שבה אלינו שוב - הפעם, כדי להנחות. בשנת 1988, החליטה רשות השידור שלא בא לה לראות את ירדנה שוב מפסידה, ואני מניחה שלירדנה בעצמה כבר די נמאס להפסיד. התוצאה הייתה קדם פרטי המיועד רק לה, והוא היה הראשון מסוגו בארץ. בקדם שרה ירדנה 4 שירים: שתי בלדות, ושני שירים צוענים. שיר בולט שדומה מדי בסגנונו לשיר הזוכה ("בן אדם"), הוא היא רוקדת, שדורג במקום השני וזכה להצלחה רבה. בעיניי, מדובר בשני שירים כל כך יפים, וגם הוא היה מצליח להתברג בעשירייה הפותחת באירוויזיון.
כל השירים שציינתי זכו לתהילת עולם והפכו למובילים והמוכרים של ירדנה היפהפייה.
10. צביקה פיק
האיש והפאייטים, הידוע בשמו "המאסטרו", השתתף באירוויזיון רק 6 פעמים (ועוד פעם אחת, בפסטיבל הזמר). הרומן עם הקדם התחיל בשנת 1982, כשצביקה עוד היה לורד או אדמירל (אחרת למה הוא לבוש ככה?). עם רומנטיקה, שיר כה מקסים ורומנטי (ובעיניי, היפה ביותר שלו בכל הקדמים), הוא הגיע אל המקום השישי. בשנת 1986, הוא שלח את לילה לילה הבומבסטי והמצוין (לצערי, לא מצאתי את הקליפ מהקדם). איתו הוא הגיע אל המקום השביעי. בשנת 1987, הוא ניסה שוב את מזלו עם דומינו. השיר פחות הצליח (הוא גם פחות מוצלח, ולכן לא קריטי שלא הצלחתי למצוא קישור ביוטיוב), הגיע רק אל המקום העשירי. האמת? בצדק. בשנת 1993 הוא שוב ניסה, והפעם - עם שיר קיצי וטעים במיוחד - ארטיק קרטיב. גם הפעם הוא די נכשל, כיוון שדורג רק במקום השביעי. השיר, למרות הכל, הפך ללהיט די מוכר. הפעם הבאה בה הוא ניסה שוב את מזלו כאמן מבצע בקדם הייתה בשנת 2005, כאשר הפסיד לשירי מימון המדהימה עם "אור ירח". שיר מקסים ואירוויזיוני במיוחד, שהגיע אל המקום השלישי. באותו קדם, התחרה מול הבנות שלו. הן הגיעו אל המקום ה- 11. בגלל שכבר היה בשוונג של השתתפות, ניסה שוב את מזלו בשנת 2006 עם שיר מרגש ובומבסטי במיוחד. שיר הפרידה מהקדמים המשודרים, "לפני שנפרדים", הגיע אל המקום הרביעי באותה שנה. מאז, הגיש את מועמדותו ושירו לועדה שבחרה את הנציג ב2012. כידוע, הוא לא נבחר.
חשוב לזכור שפיק ניצח באירוויזיון, כמחבר "דיווה" יחד עם יואב גינאי. בנוסף, הוא חיבר שירים למדינות אחרות: בשנת 2003 חיבר את השיר האוקראיני (מקום 14). כמו כן, חיבר שירים לקדם הגיאורגי ב2010.
אלו חלק מתולדות הקדם בקצרה. יהיו עוד פוסטים נוספים: שירי הקדם המוכרים, והשירים היפים שלא זכו לתהילה. עד אז - נישאר עם המלודי השבדי.
שיהיה שבוע נפלא!
נית.